Bruin, grijs of zwart? ’40/’45 in diverse identiteiten 

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Limburg werd bevrijd. Een goed moment om stil te staan bij de betekenis van oorlog, en dus ook bij die van vrede en vrijheid. Want het lijkt zoveel jaren later zo gewoon om in vrede en vrijheid te leven. Om je veilig te voelen. Om jezelf te kunnen zijn. Maar schuilt daarin nu juist niet het gevaar? Dat het zo gewoon is dat we niet meer weten wat het betekent. Dat het zo gewoon is dat we niet doorhebben dat eigenlijk iedereen het verdient om in vrede en veiligheid te leven.

In deze tentoonstelling schetsen we een aantal situaties waarin mensen voor een keuze komen te staan. Ze moeten kiezen. Voor de veiligheid van zichzelf, hun gezin of juist voor anderen. Ze maken hun keuze in een complexe omgeving: Nederland in oorlogstijd, bezet door de Duitsers. Aan de ene kant leven zij onder bijzondere omstandigheden, aan de andere kant gaat het dagelijkse leven gewoon door. Wat zullen ze doen? Maar belangrijker nog: wat zou jij doen?

De tentoonstelling stelt met behulp van een aantal ‘historische installaties’ verschillende morele dilemma’s aan de orde die samenhangen met WOII, maar die ook zeker nog in onze tijd relevant zijn.

Thoen tot Nu ontwikkelde het concept voor deze tentoonstelling, deed onderzoek, schreef de zaalteksten en maakte de objectselectie.

Opdrachtgever: De Domijnen
In samenwerking met: Joana Rademakers van Chapters Design en Monique Aerts van Monos Advies.
Fotocredit: Rob Nijpels